Transgender, travestieten ... en Zanele Muholi

Gepubliceerd op 13 juli 2013 om 19:56

Written by Johan Swinnen

 

Linda Vermeiren (°1954 , Wilrijk-Antwerpen )

Linda Vermeiren werkt in België,  Ierland , Italië , Nederland en Thailand

Naast reeksen en diepgaande reportages over onderwerpen als Noord-Ierland , Jazz Middelheim en carnaval in Venetië , neemt de fotografie van de leefwereld van transgenders, travestieten , drag queens en holebi’s al bijna tien jaar een centrale plaats in het werk van Linda Vermeiren.

Linda Vermeiren portretteert binnen deze leefwereld mensen die zich actief outen, maar veelal een masker dragen op het ogenblik dat ze in beeld worden gebracht.  Deze portretten benadrukken de gelaagdheid , maar ook een vorm van anonimiteit . Wat al deze mensen typeert , is de wil om op een aantrekkelijke manier naar buiten te treden.

Dit roept bij de toeschouwer en aandachtige kijker een aantal paradoxale vragen op .

Is het masker , behalve een manier om zich te verstoppen , ook een vorm van veredeling? Is het masker een ware uiting van de persoonlijkheid en het karakter van de geportretteerde , of verbergt het beide juist niet? Vertellen de portretten iets of  niets over de psychologie van de personen die Linda in haar foto’s uitkiest ? Blijft de waarachtige persoonlijkheid bewust verborgen of verwerft ze een publiek karakter door de fotografische afdruk?

Linda Vermeiren speelt in haar zwart-witfoto’s met de dubbelzinnigheden van ieder mens leven.

De fotografe van deze portretten neemt niet het standpunt in van de moralist of degene die denkt dat hij over bepaalde keuzes mag oordelen. Haar standpunt is simpelweg het standpunt van de fotograaf die de “perfecte” foto wil maken van mensen met een specifieke levensvorm. Het heeft dus feitelijk weinig belang dat de geportretteerden travestieten zijn, wel geeft de fotografe hun de kans om zichzelf te zijn, wat dat voor hen ook moge betekenen. Duidelijk moet zijn dat Vermeiren niet mikt op hetzelfde specifieke publiek waarop ze de geportretteerden selecteert : ze wil dat haar foto’s als geslaagde foto’s worden gewaardeerd.

De tentoonstelling van Linda Vermeiren loopt parallel met tentoonstelling, Faces and Phases , portretten van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Zanele Muholi bij Galerie Verbeeck Van Dyck.

Vernissage vrijdag 26 juli 2013 , 20.00 h

http://zanelemuholi.com/photography.htm

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.